Kathleen från Tyskland trivs i norr!

  Kathleen jobbar på hemtjänsten I Vittangi men är född och uppvuxen I Tyskland. Hon kom först till Markaryd I Småland år 2002 och jobbade där I Hemtjänsten fram till 2011. Därefter flyttade hon till Vittangi I Lappland där hon utbildade sig till Undersköterska I Kiruna och har jobbat I Hemtjänsten sedan dess.

  När Kathleen var 16 år började hon på en treårig yrkesutbildning till banktjänsteman. Hon jobbade i bank under två år och sen fick hon barn vid 21 års ålder. Efter hennes tid på bank blev hennes morföräldrar dåliga så hon bestämde sig för att flytta hem och ta hand om dem. Då fick hon upp intresset för vård och omsorg.

  När Kathleen skulle åka ut själv första gången vid hemtjänsten i Vittangi så möter hon hundratals renar på vägen och då blev hon så fascinerad att hon plockade fram kameran och började fotografera. Sen började hon undra hur hon skulle komma vidare på den väg som hon kommit på. Det var renar överallt runt bilen och hon hade ju besök att göra. Hon fattade snabbt ett beslut att inte stanna bilen helt utan långsamt köra framåt genom renhjorden. Det tog ett tag men sen kom hon till slut igenom o fram till vårdtagarna.

  – På vintern när man kör här ute utan några gatlyktor så ser man otroliga norrsken. Det börjar redan i september när det börjar bli kallare o mörkt. På vintern kan man se norrsken vilken tid på dygnet som helst bara det är kallt och molnfritt.

  När jag gick hem efter jobbet på julafton och jag var nyseparerad och barnen var hos sin far, då var det deppigt. Men när jag kom nere vid älven precis där jag då bodde och tittade upp och såg ett jättenorrsken, och det var julaftons kväll, då kände jag mig väldigt lycklig. Jag hade ju haft en kämpig jobbdag och barnen var inte hos mig på julafton för första gången, då kändes det extra fint och skönt för själen.

  – När man är ute o kör på vintern kan det börja snöa riktigt ordentligt på en gång och man får svårt att se vart vägen går. Jag har landat i diket någon gång för att den jag mötte åkte mitt på vägen o jag hade att välja på att frontalkrocka eller att köra åt sidan. Vem kan jag ringa nu tänkte jag då. Har jag täckning på mobilen? Sent på kvällen o beckmörkt känns det inte bra. Men helt plötsligt kom det då en bil från andra hållet o stannade på en gång.

  – Jaha du har lite problem, sa han o hjälpte mig o dra upp bilen. Vi har alltid med oss skyfflar i bilen och även skoteroverall. Det kan bli runt 40 grader här så det måste vi ha för det blir fort kallt i bilen.

  Eftersom Kathleen kommer från Tyskland så kan det ibland uppstå kulturkrockar. Äldre människor som har varit med om andra världskriget kan det vara svårt för.

  – Det var en person som jag inte fick komma till för att det förmodligen var för smärtsamt. De kan ju ha upplevt svåra saker. Annars tycker de att det är roligt att berätta om att de varit på olika platser i Tyskland. De undrar också hur jag kan komma från en storstad och hur jag kan landa här i vildmarken helt frivilligt.

  – Har du någon favoritmat, något som du kanske har med dig från Tyskland?
  – Det finns ju många maträtter som nästan är likadana här som i Tyskland, det är det som är så himla kul. I Tyskland finns tex Klöse, det är som potatisbullar och sen har vi kroppkakor och här uppe är det palt, det är ju ungefär samma sak. Det tycker jag om. Men annars så äter man ju väldigt många luxuösa maträtter här uppe som älg, ren och lax. Det är nästan lite vardagsmat här. Här finns otroliga råvaror. Bara det att gå ut o plocka sina egna hjortron eller lingon o göra sin egen sylt. Så är det inte i Tyskland. Efter två år här var det klart för mig att det är här jag vill bo, det finns inte en tanke på att flytta.

  – Vad tycker du om jobbet som Undersköterska?
  – Jag känner mig uppskattad av mina kollegor och av dom jag tar hand om. I Småland på det boendet där jag jobbade hade vi en fantastisk chef. Hon sa alltid att hon inte kan något om vården utan det är ni som kan och jag drar bara lite i trådarna om det skulle behövas. Hon var alltid närvarande och drack alltid kaffe med oss på förmiddagarna. Ofta har cheferna inte jobbat inom vården men de har en annan kompetens och den är också viktig men man bör lyssna på dom som jobbar på golvet för de vet precis vad som behövs.

  – Ett råd till en nybliven undersköterska?
  – Att försöka se den människan du jobbar med just då. Lyssna och få dem att känna att du förstår och finns där för dem. Små saker är viktiga som att hålla en hand eller ge en kram om man kan det själv. Tänk på att de som är sjuka och gamla inte tidigare har varit gamla, det är ett skede i livet som är nytt för dem. De har också varit unga och kanske haft ett intressant yrke och spännande liv. Man får tänka på det och inte bara det man ser framför sig just där och då.

  – I dag har det varit en fantastisk dag med vårdtagarna och med mina kollegor. Ibland är det skönt att få jobba själv men sen är det väldigt roligt att ha en arbetskompis med sig som man kan prata med. Våra morgonmöten är väldigt viktiga då vi får träffas o prata lite. Det känns skönt att få göra skillnad för någon. Varje dag tänker jag att om jag bara gör någon glad och nöjd så har jag lyckats och det händer varje dag, så jag är väldigt nöjd.

  Men Ibland känner jag otillräcklighet. Vi har för lite personal och man behöver jobba ganska mycket extra. Man vet aldrig om man verkligen är ledig den dag som man ska vara ledig. De har sparat in på beredskapssköterskorna vilket gör att vi inte har någon att ringa när det är akut med någon. Det känns som att de som är ansvariga inte tar sitt ansvar. Det verkar ibland som att de gamla bara kostar för mycket pengar. Det är kränkande. Jag vet inte vart det ska landa i framtiden, man blir lite mörkrädd.

  – Vad gör du om tio år?
  – Jag jobbar iallafall med människor. Om det är här eller någon annanstans, det vet jag inte. Kanske har jag blivit sjuksköterska. Jag kommer iallafall inte jobba i gruvan.

  – När jag är ledig så är jag ute mycket. På våren är det längdskidåkning som gäller. Jag kan vara ute en hel dag och komma hem alldeles genomsvett. På hösten är jag ute i skogen o plockar bär och svamp. Att bara vara och njuta. Ibland kan jag även känna saknad efter en större stad och då åker jag till en och känner av pulsen och går på teater eller nånting. Jag håller även på med yoga. Men ibland behöver jag bara sova ut för att må bra.

  – Vart åker du på semester?
  – Jag bor ju på det stället som jag skulle åka på semester till så det blir många turer här uppe, till fjällen och skärgården. Det är väldigt sällan jag åker till Tyskland, det händer nästan aldrig.

  Kommentera gärna eller lämna ett tips på någon som jag borde uppmärksamma!

  Skriv din kommentar här!
  Skriv ditt namn här